Moeder Theresa en Rehab Centre Digana - Reisverslag uit Digana, Sri Lanka van Mient Riddersma - WaarBenJij.nu Moeder Theresa en Rehab Centre Digana - Reisverslag uit Digana, Sri Lanka van Mient Riddersma - WaarBenJij.nu

Moeder Theresa en Rehab Centre Digana

Door: Mient

Blijf op de hoogte en volg Mient

18 September 2011 | Sri Lanka, Digana

Aan een drukke hoofdweg midden in Kandy ligt het complex van moeder Theresa. Vier in uniformpjes gestoken meisjes, allen (net) lopend, gaan naar school en worden weggebracht in een busje van het tehuis. Onderweg, al om half acht, zijn we honderden kinderen in dergelijke uniforme kleding tegen gekomen, witte jurkjes en shirtjes met een blauw stropdasje, de jongens in wit shirt en blauwe broek. Ze worden elke dag soms over grote afstanden met rond de 20 kids in TaTa-busjes (geschikt voor 8 luxe Europeanen) vervoerd.
De eerste indruk van het moeder Theresahuis is er een van opperste verbazing of liever gezegd ontsteltenis: - 30 kids, die veelal zittend, totaal in elkaar gekropen of hangend in een soort strandstoeltjes en gewone wankele plastic stoeltjes, verblijven in een ietwat donkere zaal. Er zijn gelukkig genoeg kinderen bij die direct blij reageren, maar er zijn er tevens die stilletjes opgevouwen in zichzelf gekeerd in een hoekje op de grond zitten en repeterende stereotype bewegingen maken, ontoegankelijk voor wat voor een prikkel dan ook. Een schattig meisje Nesmi deint mee op een deuntje en lijkt door drie van ons onmiddellijk tegelijk behandeld te gaan worden, een ander iets ouder meisje Wajira met een enorme strekkramp in haar rug wordt behandeld door een lokale vrouw, die duidelijk weet wat te doen, maar vooral zeer liefdevol en respectvol met de kinderen omgaat. Waar ze tekort komt aan kennis, neemt haar intuïtie het naadloos over, tegelijk vindt zij het fijn dat we haar komen helpen en haar iets kunnen leren. Aangezien er onvoldoende vrouwkracht was om de kinderen adequaat therapie te geven, zijn de achterbeenspieren van Wajira ernstig verkort geraakt, zozeer dat zij niet meer kan staan; dit had voorkomen kunnen worden en zal hopelijk in de toekomst door de continue zorg van Nederlandse Cesar/PMT en wellicht fysiotherapie stagiaires niet meer voorkomen. Zo zien we dat onvoldoende personeel, kennis en organisatie kunnen lijden tot een nog ernstiger handicap… Een boos kijkend meisje krabt en bijt enkelen van ons keer op keer en is hierin niet te corrigeren. Zij heeft waarschijnlijk intensieve therapie nodig, iets wat hier nooit gegeven zal worden. Op de bovenverdieping en de voorhal/binnenplaats verblijven 110 volwassenen. Veel vrouwen met sterk uiteen lopende aandoeningen en achtergronden zitten gezellig te babbelen en verzorgen elkaar. Een vrouw die zeer lang met haar moeder in een openbare toiletruimte heeft geleefd en niet meer te hanteren was, bloeit na haar komst in dit huis weer helemaal op.

Missionares of Charity zijn ruim denkende mensen. ..

Rehabilitation Centre Digana
Een revalidatiecentrum in Sri Lanka is even wat anders dan ons geavanceerd, luxe en state of the Art ‘De Hoogstraat’. De revalidanten liggen op houten banken geduldig te wachten op hun beurt. Aangezien er geen fitnessapparatuur is, wordt er weinig in het voren door de mensen geoefend. Rust en een betrekkelijke orde met relaxte therapeuten zijn de ingrediënten waarmee gewerkt wordt. De ambtenarij is enorm, stapels papieren die in een aparte ruimte door een in net wit gestoken heer worden bijgehouden; het dossier over onze twee Cesar-stagiaires is dik en helaas ondoorgrondelijk. De goedkeuringen van het ministerie zijn of niet te vinden of hebben inmiddels een bijlage gekregen door toedoen van een nieuwe of andere secretary, waaruit naar hun zeggen blijkt dat de stagiaires boventallig zijn (iets wat bij ons tamelijk normaal is) èn een Sri-Lankaanse arbeidsplek innemen… jullie voelen ‘m al, dit gaat waarschijnlijk moeilijk lukken. De fysio’s wilden eerst niet de verantwoording nemen, later dus die boventalligheid en weer later werd het verhaal dat er een klacht was geweest over eerdere werkzaamheden. Vreemd om uiteindelijk te horen dat we wel schenkingen konden doen in de vorm van oefenmateriaal en dan wellicht…. Morgen weten we misschien meer en tot dan moeten we deze teleurstelling maar even los laten.

• 18 September 2011 - 12:06

Marianne:

Mient,
    Wat een confrontatie met de (on) mogelijkheden van het land, de verschillen per locatie en hoe er op jullie hulp en bijstand wordt gereageerd.
    Ik hoop met jullie op positief bericht voor de stagiaires!

• 18 September 2011 - 12:13

Merit:

Goed om te lezen wat er allemaal gebeurd nu. Heel nieuwsgierig natuurlijk. De foto's zijn fijn om te zien.
    Groetjes

• 18 September 2011 - 12:19

Petra:

Tjaa Mient. Heb weer met interresse jouw verslag gelezen. Kan me voorstellen dat het een teleurstelling is dat de stagiëres niet aan het werk mogen. En dat terwijl je zelf verteld hoe hard het nodig is dat jullie er zijn. (lees: dat er vaker hulp geboden moet worden).
    De tegenstelling in luxe vergeleken met De Hoogstraat is ook schrijnend. Maar toch ben ik blij dat de Hoogstraat er is met al zijn luxe, technologieën, vakkundige (liefdevolle) therapeuten.
    Heb wederom heb fijne week.
    Groeten Petra

• 18 September 2011 - 12:21

Theo:

Tjongejonge.......... Hou vol Mient. Jullie zijn daar voor de mensen die jullie hulp wel hard nodig hebben en niet voor die ambtenarij, ook al heb je daar mee te maken, natuurlijk. Zie het als een extra uitdaging. Mient, je hebt de kwaliteiten om deze ambtenarij te overtuigen van de noodzaak van jullie expertise en interventie van jullie hele team.......!!
    Wijsheid, Geduld en Succes!

• 18 September 2011 - 18:52

Mira:

Lief oompje,

laat je niet teneerslagen door terleurstellingen maar laat ze je de kracht geven juist nu door te gaan...

• 18 September 2011 - 21:03

Hanneke:

ha Mient,

je bent weer hard nodig met al je ervaringen
    wel bijzonder weer, en voor ons interessant om te volgen

succes met je werk en geniet van alle mooie ervaringen

groetjes
    - hanneke

• 19 September 2011 - 07:40

Sander:

Hoi Mient,
    Wat een verschil met hier. Vaak is er wel plek voor een "pure" vorm van revalidatie. Daar kunnen wij weer van leren. Heel veel succes met deze bron vol ervaringen...

• 19 September 2011 - 08:00

Joost Leonhard:

Hallo Mient,
    Wel uit het oog, niet uit het hart.....
    Weer een mooi project joh! Groet ook aan José. Veel succes.
    Jammer dat bureaucratische rompslomp ook daar zo'n impact heeft!
    Indrukwekkende foto's.
    Ik zou er wel een paar willen tonen in mijn minor 'kind met beperkingen interdisciplinair benaderd'. Zou dat mogen? Succes, Joost

• 19 September 2011 - 09:03

Gerrie:

Mooi, "haar intuitie neemt het naadloos over". Geweldig

• 20 September 2011 - 16:55

Jackie:

Lieve pap,
    Wat een cultuurverschillen met hier zeg, enorm.
    Jammer van het revalidatie centrum, maar er is genoeg ander zinvol werk te verrichten!
    Groeten aan José en ik mail je.
    Dikke kus

• 21 September 2011 - 10:08

Monique:

Hallo Mient, wat een verhalen en wat weer een verschil met hier. Natuurlijk weet je dat wanneer je daar naar toe gaat, maar als je er dan middenin zit voel en ervaar je dat natuurlijk veel meer. Veel succes met alles en hoop dat je er toch de dingen kunt doen die je van plan was, veel groeten en liefs, Monique.